Orzeźwiająca zebra

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne aromatyczne, rozpływające się w ustach, a przy tym oryginalnie wyglądające ciasto.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 jajka
    trochę ponad połowę szklanki cukru
    cukier wanilinowy (mały)
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 i 1/2 szklanki mąki + 1 łyżka
    1/3 szklanki oleju
    1/2 szklanki oranżady białej (np. Helena)
    2 płaskie łyżki kakao
    tortownica 25-27 cm

Orzeźwiająca zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, cukier wanilinowy, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie powoli dodajemy olej a następnie oranżadę mieszając powoli aby ciasto nie upadło. Dzielimy na dwie części, jasna trochę większa (w stosunku 2 jasne do 1 ciemnej). Do większej dodajemy łyżkę mąki, do mniejszej kakao. Na środek wysmarowanej tortownicy wlewamy 2 łyżki jasnego ciasta, na to 1 łyżkę ciemnego powtarzamy do skończenia składników (możemy też 3 jasnego i 2 ciemnego). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 - 40 minut (sprawdzamy patyczkiem, aż będzie suchy). Gotowe!

Porady

Można zamiast oranżady dodać coca-coli (ja robiłam wg tego przepisu: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zebra-z-coca-cola-2 ), wtedy cisto jest ciemniejsze i bardziej aromatyczne. Można również użyć wody mineralnej gazowanej, wtedy ciasto jest bardziej waniliowe. Dzięki oranżadzie ciasto jest słodsze i bardziej orzeźwiające.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy