Owoce pod alkoholową chmurką

0 (0 ocen)

  • 15 min

Słodko-kwaśne owoce + alkoholowy aromat idealnie pasują na romantyczną walentynkową kolację. Deser nie wymaga wiedzy kucharskiej i każdy początkujący da sobie radę.

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki:
    -1 puszka brzoskwiń w syropie,
    -1 puszka ananasa w syropie,
    -3 duże kiwi,
    -500g winogrona,
    -125g borówek.

    Alkoholowa chmurka:
    -250ml likieru jajecznego,
    -250g serka mascarpone,
    -2 serki homogenizowane waniliowe,
    -1 łyżeczka cukru pudru.

Owoce pod alkoholową chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brzoskwinie i ananasa kroimy w kostkę.
    Kiwi obieramy i także kroimy w kostkę. Wielkość może być dowolna.
    Następnie myjemy i przecinamy każdą kuleczkę winogrona na pół i łyżeczką wybieramy ziarenka.
    Tak przygotowane owoce układamy zaczynając od ananasa, potem kiwi, brzoskwinie, winogrona i borówki.
  • 2. Alkoholowa chmurka:
    Mascarpone wyjmujemy na głęboką miskę, dodajemy likier i miksujemy przez około 2 minuty. Następnie dodajemy serki homogenizowane i ewentualnie łyżeczkę cukru pudru.
    W zależności ilu procentowy jest likier. Jeżeli zawartość alkoholu równa się 25%, warto dodać cukier, aby masa była lekko słodka.
  • 3. Owoce polewamy z wierzchu grubą warstwą masy.
    Chłodzimy.
    Smacznego ;)

Porady

Jeżeli deser mają konsumować dzieci, warto do masy dodać zamiast likieru, np. gęsty sok owocowy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy