Owocowy biszkopcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, dodajemy żółtka oraz cukier, miksujemy. Masę delikatnie łączymy z mąką, proszkiem do pieczenia oraz wodą. Delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę posmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy 20 min. w 150 st.C. Kiedy biszkopt ostygnie kroimy go na pół (wzdłuż) i nasączamy spirytusem.
2.Jabłka kroimy, podsmażamy z cukrem, wlewamy wodę, dodajemy galaretki agrestowe oraz żelatynę. Zestawiamy z ognia i dokładnie mieszamy dopóki galaretki się nie rozpuszczą. Studzimy.
3.Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wody, mieszamy, odstawiamy. Dokładnie ubijamy schłodzoną śmietanę, następnie wlewamy ostudzoną galaretkę cytrynową, miksujemy. Odstawiamy do lodówki, aby masa stężała.
4.Rozpuszczamy galaretki truskawkowe w 500 ml wody, dokładnie mieszamy, odstawiamy. Truskawki kroimy.
5.Pierwszy biszkopt przekładamy z powrotem do brytfanki, w której się piekł. Wykładamy masę jabłkową, na niej układamy kolejny biszkopt, następnie rozprowadzamy bitą śmietanę, układamy na niej truskawki, które polewamy tężejącą galaretką truskawkową. Ciasto wkładamy do lodówki, aby galaretka stężała.
Komentarze