Owocowy torcik z bitą śmietaną

0 (0 ocen)

  • 40 min

Smaczne, delikatne ciasto na uroczystości rodzinne. Nie tylko dla dzieci.

  • 40 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 dużych, wiejskich jajek
    160 g mąki pszennej, typ 450
    230 g cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju słonecznikowego
    cukier wanilinowy

    Masa śmietanowa:
    500 ml śmietanki kremówki 36%
    3 łyżeczki żelatyny w proszku
    120 g śmietanki w proszku "Śnieżka"

    owoce do przybrania: mandarynki, kiwi, ciemne winogrono

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty Wina

Owocowy torcik z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ubijanie piany z białek 1. Wykonanie biszkopta:
    Białka ubijamy mikserem z odrobiną soli na gęstą pianę. Wsypujemy cukier. Ubijamy dalej.
  • ucieranie biszkopta 2. Wbijamy po 1 żółtku. Ucieramy nadal.
  • wsypywanie mąki do ciasta na biszkopt 3. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem. Dodajemy cukier wanilinowy.
  • ciasto na biszkopt 4. Na końcu wlewamy olej.
    Lekko mieszamy całość ciasta biszkoptowego.
  • utarty biszkopt 5. Ciasto dzielimy na pół.
  • ciasto biszkoptowe w formie, przed pieczeniem 6. Osobno wylewamy do formy silikonowej o śr. 29 cm.
  • upieczony biszkopt 7. Pieczemy, ok. 10 min. w 160 stop. C. Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone.
  • wystudzony biszkopt 8. Biszkopt wyjmujemy z formy. Studzimy.
    Identycznie postępujemy z drugim ciastem na biszkopt.
  • kiwi, winogrono, mandarynki 9. Owoce myjemy, wyjmujemy pestki, obieramy ze skórki.
    Kiwi- kroimy w plasterki. Mandarynki dzielimy na cząstki.
  • ubijanie kremówki ze "Śnieżką" 10. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy mikserem ze śmietankami w proszku "Śnieżkami".
  • masa śmietanowa 11. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl. gorącej wody. Studzimy.
    Wlewamy powoli rozpuszczoną letnią żelatynę do śmietany.
    Lekko ubijamy..
  • upieczone biszkopty 12. Oba biszkopty smarujemy masą śmietanową, tzn:
    biszkopt
    masa
    biszkopt
  • udekorowany torcik 13. masa
    owoce
  • dekorowanie torcika 14. Dekorujemy torcik według upodobań.
  • schładzanie torcika w lodówce 15. Schładzamy w lodówce.
  • torcik z bitą śmietaną, owocami- w przekroju 16. Smacznego :)

Porady

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Sypkie- przesiewamy. Aby dobrze ubić kremówkę musi być mocno schłodzona i ubijana mikserem najpierw na wysokich obrotach. A, gdy jest już gęsta, zmniejszamy obroty. Torcik jest smaczny, delikatny. Podany czas- bez schładzania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować