Owocowy torcik słoneczko

0 (0 ocen)

szybkie i smaczne ciacho

Składniki:

  • Biszkopt :
    3 wiejskie jajka
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 szczypty proszku do pieczenia
    1/4 szk cukru
    1 łyżka oleju
    Masa :
    1 szk śmietany kremówki
    125 g serka mascarpone
    1 łyżka cukru
    odrobina czerwonego barwnika spożywczego
    Owoce :
    2 mandarynki
    kilka łyżek pestek granatu
    kilka łyżek borówki amerykańskiej

Owocowy torcik słoneczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek i białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Do ubitych białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie dodać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i za pomocą szpatułki wymieszać. Na koniec wlać olej, ponownie delikatnie wymieszać. Masę przelać do formy silikonowej do tarty o średnicy 26 cm i wyrównać powierzchnię. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec biszkopt 25 minut. Po upieczeniu biszkopt wyjąć z formy i wystudzić odwrócony do góry dnem. Ostudzony biszkopt nasączyć dowolnym płynem według naszego uznania ( u mnie była to herbata owocowa ).
  • 2. Masa : Bardzo zimną śmietanę ubić z cukrem na sztywno dodając barwnik. Potem dodać serek mascarpone i wszystko dokładnie połączyć.
  • 3. Wykończenie : Gotową masę śmietanową wyłożyć na biszkopt. Mandarynki umyć, obrać i podzielić na cząstki. Borówki ( ja użyłam rozmrożonych ) rozłożyć na masie śmietanowej. Następnie koliście dookoła ułożyć mandarynki i obłożyć na brzegu okrąg pestkami granatu. Resztę pestek posypać po wierzchu torcika po borówkach. Gotowy torcik schłodzić około 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy