Owocowa lazania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron lazania wrzucić na osolony wrzątek na ok. 1 minutę, wyciągnąć, ułożyć obok siebie na talerzu wysmarowanym olejem (by uniknąć ich sklejenia). Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Dodać serek ricotta i budyń w proszku, dokładnie wymieszać mikserem. Jagody i truskawki oczyścić. Owoce osobno zmiksować na mus. Masę serową podzielić na 3 części. Do jednej dodać mus jagodowy, do drugiej truskawkowy, trzecią część pozostawić bez dodatków. Dno keksówki wysmarować delikatnie olejem. Ułożyć płat makaronu (jeśli jest krótszy niż długość keksówki, dosztukować z drugiego kawałka), posmarować masą jagodową, przykryć makaronem. Na to rozsmarować 2/3 masy serowej, przykryć płatem makaronu. Następnie rozsmarować masę truskawkową, przykryć makaronem. Wierzch posmarować pozostałą masą serową. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40-45 minut w 180 stopniach. Lazanię wystudzić i dopiero wtedy wyjąć z blaszki i kroić. Podawać polaną gorącym sosem śmietanowym lub z kleksem bitej śmietany.
Komentarze