Owocowa lazania

0 (0 ocen)

Ten nieziemsko pyszny deser, może być również słodkim obiadem

Składniki:

  • Składniki na małą keksówkę 20cm x 8cm;

    6 płatów makaronu lazania
    350 g serka ricotta
    2 jajka
    1/3 szklanki* cukru
    1 cukier waniliowy (10g)
    1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
    125 g jagód lub borówek
    125 g truskawek

    * szklanka o pojemności 250 ml

Owocowa lazania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron lazania wrzucić na osolony wrzątek na ok. 1 minutę, wyciągnąć, ułożyć obok siebie na talerzu wysmarowanym olejem (by uniknąć ich sklejenia). Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Dodać serek ricotta i budyń w proszku, dokładnie wymieszać mikserem. Jagody i truskawki oczyścić. Owoce osobno zmiksować na mus. Masę serową podzielić na 3 części. Do jednej dodać mus jagodowy, do drugiej truskawkowy, trzecią część pozostawić bez dodatków. Dno keksówki wysmarować delikatnie olejem. Ułożyć płat makaronu (jeśli jest krótszy niż długość keksówki, dosztukować z drugiego kawałka), posmarować masą jagodową, przykryć makaronem. Na to rozsmarować 2/3 masy serowej, przykryć płatem makaronu. Następnie rozsmarować masę truskawkową, przykryć makaronem. Wierzch posmarować pozostałą masą serową. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40-45 minut w 180 stopniach. Lazanię wystudzić i dopiero wtedy wyjąć z blaszki i kroić. Podawać polaną gorącym sosem śmietanowym lub z kleksem bitej śmietany.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy