Owocowa rozkosz

4.5 (172 ocen)

  • 60 min

Ciasto smakuje wszystkim moim bliskim, szczególnie w upalne niedzielne popołudnie.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 jajka
    100g cukru + 3 łyżki
    1 opakowanie cukru waniliowego
    50g mąki pszennej
    30g mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
    600ml mleka
    50g miękkiego masła
    1 łyżka soku z cytryny
    1 kg dowolnych owoców (maliny, czereśnie, wiśnie, brzoskwinie)
    2 opakowania galaretki (kolor i smak w zależności od użytych owoców)
    Do ozdoby:
    150-200ml śmietanki kremówki
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    parę kostek mlecznej czekolady pokrojonych na mniejsze kawałeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery

Owocowa rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Białka ubić z 1 łyżką soku z cytryny. Wsypać 50 g cukru, cukier waniliowy i wymieszać mikserem, aż masa zgęstnieje. Dodać żółtka i wymieszać mikserem ustawionym na najniższe obroty. Obie mąki i proszek do pieczenia wymieszać. Przesiać na masę jajeczną i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25cm lub 26cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobieg. Piec przez 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia (nie zdejmować obręczy tortownicy).
  • 2. Budyń:
    Proszek budyniowy wymieszać z 100ml mleka i 50g cukru. Resztę mleka, czyli 500ml zagotować, dodać rozmieszany proszek budyniowy i mieszając, zagotować. Zdjąć z ognia i dodać 50g pokrojonego na kawałeczki masła, wymieszać łyżką, aż masło się roztopi i połączy z budyniem na jednolitą masę. Budyń odstawić do ostygnięcia na 15 minut. Ciepły budyń rozprowadzić równomiernie na biszkopcie. Na nim poukładać połowę owoców i odstawiać do całkowitego ostygnięcia.
  • 3. Galaretka:
    Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody z 3 łyżkami cukru. Odstawiać do ostygnięcia. Gdy galaretka zgęstnieje, połowę wylać na wierzch ciasta, poukładać resztę owoców i wylać resztę galaretki. Ciasto wstawić do lodówki, aby całkiem stężało.
  • 4. Dekoracja:
    Po wyjęciu ciasta z lodówki delikatnie zdjąć obręcz. Ubić śmietanę kremówkę z cukrem waniliowym i ozdobić wierzch ciasta. Można posypać startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować