Ciasto owocowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier waniliowy i cukier kryształ. Ciągle ubijając dodawać obie mąki i proszek do pieczenia. Między czasie dolewać olej i na koniec gorącą wodę. Dokładnie wymieszać, przelać do formy (28x24,5) wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć maliny i pokrojone w plasterki morele. Piec w temp. 180 stopni przez 50 minut (lub do suchego patyczka).
Wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Porady
Do ciasta świetnie pasują też inne owoce, np. wiśnie, śliwki czy jabłka.
Zamiast blachy 28x24,5 można użyć tortownicy (średnica 26 cm) lub piec ciasto w prodiżu.
Komentarze