Ciasto owocowe

4.5 (161 ocen)

Proste i tanie ciasto, które zawsze się udaje. Wystarczy dodać ulubione owoce sezonowe.

Składniki:

  • - 5 jajek
    - 1 duży cukier waniliowy
    - 1 szkl. cukru kryształu
    - 2 szkl. mąki
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    - 3/4 szkl. oleju
    - 5 łyżek gorącej wody
    - świeże owoce: maliny, morele.
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Desery Ciasto

Ciasto owocowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier waniliowy i cukier kryształ. Ciągle ubijając dodawać obie mąki i proszek do pieczenia. Między czasie dolewać olej i na koniec gorącą wodę. Dokładnie wymieszać, przelać do formy (28x24,5) wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć maliny i pokrojone w plasterki morele. Piec w temp. 180 stopni przez 50 minut (lub do suchego patyczka).
    Wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Porady

Do ciasta świetnie pasują też inne owoce, np. wiśnie, śliwki czy jabłka. Zamiast blachy 28x24,5 można użyć tortownicy (średnica 26 cm) lub piec ciasto w prodiżu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować