W tej nazwie zawiera się słodycz i aromat nieziemskiej sałatki. Przyznam, że króluje ona w moim domu zawsze podczas świąt wielkanocnych i bożonarodzeniowych. To juz taka nasza tradycja.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
- ANANAS Z PUSZKI plastry: 1 puszka
- brzoskwinie w syropie: 1 puszka
- kiwi: 3 sztuki
- banany duże: 1 sztuka
- mandarynki świeże: 4 sztuki
- sok z cytryny z 1/2: 0.5 sztuki
- miodu naturalnego: 3 łyżki
- likier kokosowy, malibu lub dowolny inny likier: 1 łyżka
- rodzynki sułtańskie: 0.5 szklanki
- cynamon,: 0.5 łyżeczki
- wiórki kokosowe do posypania: 1 łyżka
- platki migdałowe: 1 łyżka
Owocowe niebo w gębie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce kroimy w kostkę (pamiętajcie aby z mandarynek usunąć białe skórki) i skraplamy sokiem z cytryny. Odstawiamy.
Sos:
Do miodu dodajemy Malibu, cynamon oraz po dwie łyżki zalewy z owoców (ananasy i brzoskwinie). Te ostatnie należy podawać po trochu, bo sos powinien być dość gęsty.
Sosem zalewamy owoce, mieszamy i odstawiamy. Płatkami z migdałów oraz wiórkami dekorujemy przed samym podaniem.
Komentarze