Owocowe ciasto drożdżowe na maślance pod kruszonką

4.45 (201 ocen)

  • 30 min

Po prostu polecam:)

  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x30cm
    Kruszonka:
    100 g mąki pszennej
    70 g masła
    70 g cukru
    1 płaska łyżeczka cynamonu

    Ciasto:
    600g mąki pszennej
    400g maślanki
    6 łyżek cukru
    Cukier waniliowy
    50g świeżych drożdży
    2 jajka
    100 ml oleju
    Ok. 400g śliwek
Wystaw ocenę:

4.45 (201 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Owocowe ciasto drożdżowe na maślance pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruszonka: Wszystkie składniki kruszonki połączyć, rozcierając między palcami.
  • 2. Ciasto: Maślankę w temperaturze pokojowej rozetrzeć z drożdżami i cukrem. Gdy drożdże się rozpuszczą wlać je do przesianej mąki, dodać pozostałe składniki i zarobić gładkie elastyczne i dość luźne ciasto. Pozostawić je w misce na 1,5 godziny, przykryte ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie delikatnie ponownie wyrobić i przełożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Wyłożyć na ciasto owoce i posypać kruszonką. Zostawić pod przykryciem na ok. 20 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 – 50 minut. Ciasto powinno być lekko zarumienione.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować