Owocowe ciasto drożdżowe na maślance pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruszonka: Wszystkie składniki kruszonki połączyć, rozcierając między palcami.
2.Ciasto: Maślankę w temperaturze pokojowej rozetrzeć z drożdżami i cukrem. Gdy drożdże się rozpuszczą wlać je do przesianej mąki, dodać pozostałe składniki i zarobić gładkie elastyczne i dość luźne ciasto. Pozostawić je w misce na 1,5 godziny, przykryte ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie delikatnie ponownie wyrobić i przełożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Wyłożyć na ciasto owoce i posypać kruszonką. Zostawić pod przykryciem na ok. 20 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40 – 50 minut. Ciasto powinno być lekko zarumienione.
Komentarze