Owocowe szaleństwo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Małymi porcjami dodajemy cukier, miksując całość na gładką masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku, miksując po każdym dodaniu.
Na koniec wsypujemy przesiane przez sito obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy całość łyżką.
Biszkopt pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Pianki
Do dwóch misek wlewamy po 200 ml. śmietanki i ubijamy na sztywno. Odstawiamy do lodówki.
Gotujemy wodę, odstawiamy na ok.minutę. Do miski wlewamy 120 ml. gorącej wody, wsypujemy jedną galaretkę i od razu zaczynamy miksować. Pianka powstaje po kilkunastu minutach miksowania, gdy galaretka całkowicie wystygnie.
Piankę łączymy z 200 ml. ubitej, schłodzonej śmietanki i dokładnie miksujemy.
Drugą piankę przygotowujemy analogicznie.
Biszkopt kroimy w poprzek na dwie równe części. Na spód wylewamy jedną piankę i układamy na niej maliny i jeżyny. Wstawiamy na kilka minut do lodówki aż pianka się zetnie.
Wylewamy drugą piankę i kładziemy na nią drugą część biszkopta.
Na wierzch wylewamy 300 ml. ubitej na sztywno śmietanki i układamy truskawki i jagody.
Komentarze