Owsiany mazurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Masło roztopić, przestudzić, a cytrynę sparzyć i zetrzeć z niej skórkę. Roztopione masło oraz skórkę z cytryny dodać do masy pod koniec ucierania.
2.Z 4 schłodzonych białek ubić sztywną pianę, a następnie połączyć ją z masą z żółtek.
3.Płatki owsiane uprażyć na patelni bez tłuszczu, przestudzić, połączyć z masą z białek i żółtek i delikatnie wymieszać.
4.Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę owsianą. Piec w 180 stopniach około 40 minut i odstawić do wystygnięcia, po czym przeciąć wzdłuż na 2 placki.
5.Płaty ciasta przełożyć powidłami śliwkowymi i lekko docisnąć. Udekorować wg uznania.
Komentarze