Owsiany mazurek

4.5 (159 ocen)

  • 50 min

Bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu mazurek.

  • 50 min

Składniki:

  • 200 g płatków owsianych
    250 g cukru
    20 g masła
    3 jajka + 1 białko
    1 cytryna
    powidła śliwkowe do posmarowania
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery

Owsiany mazurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Masło roztopić, przestudzić, a cytrynę sparzyć i zetrzeć z niej skórkę. Roztopione masło oraz skórkę z cytryny dodać do masy pod koniec ucierania.
  • 2. Z 4 schłodzonych białek ubić sztywną pianę, a następnie połączyć ją z masą z żółtek.
  • 3. Płatki owsiane uprażyć na patelni bez tłuszczu, przestudzić, połączyć z masą z białek i żółtek i delikatnie wymieszać.
  • 4. Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę owsianą. Piec w 180 stopniach około 40 minut i odstawić do wystygnięcia, po czym przeciąć wzdłuż na 2 placki.
  • 5. Płaty ciasta przełożyć powidłami śliwkowymi i lekko docisnąć. Udekorować wg uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować