Owsiane placuszki bananowe

0 (0 ocen)

Te placuszki jadłam pierwszy raz u mojej siostry. Są bardzo smaczne, lekkie, sycące, a przede wszystkim zdrowe. Zawierają przede wszystkim „dobre” węglowodany. Dzięki bananom są bardzo słodkie, nie ma potrzeby dodawania cukru.

Składniki:

  • • 1 szklanka płatków owsianych,
    • 1 szklanka mleka,
    • 2 banany,
    • 1 jajko,
    • ½ szklanki mąki,
    • 1 łyżeczka sody,
    • Szczypta cynamonu,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Owsiane placuszki bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Owsiane placuszki bananowe 1. Płatki owsiane zalewamy mlekiem i odstawiamy na co 1 godzinę.
  • Owsiane placuszki bananowe 2. Po tym czasie dodajemy jajko, mąkę, cynamon i sodę i dokładnie mieszamy.
  • Owsiane placuszki bananowe 3. Banany obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki (bądź rozgniatamy widelcem) i dodajemy do reszty składników i mieszamy do połączenia. Patelnie mocno rozgrzewamy i zmniejszamy ogień na najmniejszy.
  • Owsiane placuszki bananowe 4. Nakładamy po łyżce ciasta i rozpłaszczamy formując placuszka. Smażymy na rumiano z obu stron. Placuszki smażymy bez tłuszczu (na patelni teflonowej). Podajemy z miodem bądź jogurtem naturalnym lub zjadamy same.
    Życzę smacznego

Porady

1) Płatki możemy moczyć w mleku nawet 2 godziny. 2) Jeśli ciasto wyjdzie bardzo gęste to dodajemy 3 łyżki mleka bądź wody. 3) Mąkę możemy użyć pszenną, kukurydzianą bądź inną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować