Owsianka z otrębami i śliwkami

0 (0 ocen)

Owsiankę w moim domu lubią wszyscy. Może dlatego, iż podaję ją na rózne sposoby, z ulubionymi dodatkami. Taka nigdy się nie znudzi.

Składniki:

  • Składniki na 3-4 porcje

    - mleko 3,2 % : 500 ml
    - płatki owsiane górskie : 8 dag
    - otręby żytnie : 1-2 łyżki
    - sól : 1 szczypta
    - cynamon mielony : 1 łyżka
    - śliwki np. węgierki : 8-10 sztuk
    - konfitura z jeżyn lub inna ulubiona ( u mnie domowa) : 4-6 łyżek
    - płatki z pełnego ziarna pszenicy z suszonymi owocami i rodzynkami ( do posypania ) : 8 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Owsianka z otrębami i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przepyszna owsianka z błonnikiem 1. Do miski wlać100 ml zimnego mleka, wsypać płatki owsiane, wymieszać. Do garnka wlać 400 ml mleka, gotować pół minuty, dodać mieszankę namoczonych płatków, otręby i sól, wymieszać. Gotować 9-10 minut na wolnym ogniu (owsianka powinna byc kleista, a płatki miękkie). Śliwki umyć, usunąć pestki, pokroić w plasterki. Owsiankę podać z konfiturą, śliwkami i płatkami z pełnego ziarna, oprószyć cynamonem.

Porady

Taka owsianka smakuje wspaniale i zawiera mnóśtwo błonnika, minerałów, witamin. Jest bardzo, bardzo zdrowa.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować