Owsianka z tartym jabłkiem i suszonymi śliwkami

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Szybkie śniadanie ? Przygotuj je dzień wcześniej ! Owsiankę wystarczy zalać gorącym mlekiem, dodać resztę składników, a rano cieszyć się wyśmienitym i zdrowym śniadaniem :) Przepis znalazłam w książce Kuchnia Polska wg. Pawła Małeckiego i nieznacznie zmodyfikowałam :)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:

    250 ml mleka
    1 łyżka miodu
    50 g suszonych śliwek, pokrojonych w paseczki
    80 g płatków owsianych bezglutenowych
    1 średnie jabłko
    opcjonalnie szczypta cynamonu/ziarenka z laski wanilii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Owsianka z tartym jabłkiem i suszonymi śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotowujemy. Dodajemy miód, szczyptę cynamonu lub odrobinę ziarenek z laski wanilii i mieszamy. Wsypujemy pokrojone śliwki i płatki owsiane. Mieszamy do połączenia składników. Rondelek z owsianką przykrywamy i odstawiamy na noc.
  • 2. Następnego dnia obieramy jabłko i trzemy na tarce o grubych oczkach. Starte jabłko mieszamy z owsianką i przekładamy do 2 miseczek.

Porady

* Owsiankę można podać również na ciepło. Wówczas należy ją podgrzać przed dodaniem jabłka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować