Otrębowe placki na maślance

0 (0 ocen)

Placki z bardzo dużą ilością błonnika świetnie sprawdzą się na śniadanie lub na lekki obiad podane z ulubioną sałatką. Idzie wiosna, więc warto takie placki włączyć do swojej diety.

Składniki:

  • otręby owsiane – 1 szk.
    maślanka - 1/2 szk.
    białko - 1 szt.
    proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
    olej rzepakowy – 1 łyżeczka
    ostra papryka wędzona – 1/2 łyżeczki
    czubryca czerwona – 1/2 łyżeczki
    pieprz czarny świeżo mielony – do smaku
    sól morska – do smaku

    DODATKOWO:
    olej rzepakowy – do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Otrębowe placki na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Otrębowe placki na maślance 1. Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać z maślanką roztrzepaną z białkiem. Wystarczy wymieszać widelcem, nie ma potrzeby miksować mikserem. Doprawić do smaku.
  • Otrębowe placki na maślance 2. Placki można smażyć na patelni bez tłuszczu, ale smażone na odrobinie oleju są dużo smaczniejsze. Na rozgrzanej patelni kłaść łyżką porcje ciasta i smażyć na średnim ogniu po około 2 minuty z obu stron.
  • Otrębowe placki na maślance 3. Usmażone układać na ręczniku papierowym do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podawać z ulubioną sałatką.

Porady

*z tej porcji ciasta wyszło mi 8 placków

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maślanka Otręby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować