3 ozorki wieprzowe
3 liście laurowe
1 mała ugotowana wcześniej marchewka
2 łyżki śmietany
2 łyżki miodu
2 łyżki musztardy litewskiej (może być też zwykła)
4 łyżki mąki
natka pietruszki do dekoracji
3 liście sałaty
sól, pieprz do smaku
Ozorki w sosie miodowo-musztardowym na liściach sałaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ozorki umyć, odkroić ślinianki. Zagotować w 1,5l wody. Dodać liście laurowe i 1/2 łyżeczki soli. Gotować około 2 godzin. Można zrobić to dzień wcześniej.
2.Po ugotowaniu ozorki przestudzić, a następnie pokroić na plastry 1-2cm, pozostawiając je nadal w wywarze, w którym się gotowały.
3.Przygotować sos: Śmietanę wymieszać z musztardą. Miód roztopić z łyżką wody i dodać do śmietany z musztardą. Dolać 1/3 szklanki zimnej wody i wymieszać. Następnie dodać mąkę i ponownie dokładnie wymieszać.
4.Ozorki ponownie doprowadzić do wrzenia, a następnie wlać powoli sos, ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
5.Utrzeć ugotowaną wcześniej marchew i dodać ją do gotowego sosu.
6.Całość doprawić solą i pieprzem do smaku.
7.Ozorki podawać na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty i udekorowane natką pietruszki.
Komentarze