1.Robimy rozczyn. Podgrzewamy mleko, tak żeby było ciepłe, ale nie gorące. Do kubka kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki, ok. pół kubka ciepłego mleka i mieszamy. Kubek przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Masło roztapiamy i studzimy.
3.W misce mieszamy mąkę, sól i cukier. Dodajemy pozostałe mleko oraz wyrośnięte ciasto. Chwilę zagniatamy ciasto i dodajemy roztopione masło. Dokładnie wyrabiamy, aż będzie miękkie i elastyczne. Ciasto formujemy w kulę, lekko oprószamy z zewnątrz mąką, przekładamy do miski, którą należy przykryć dokładnie ręcznikiem kuchennym. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, na ok. 1 - 1,5 godziny.
4.Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąką blat. Wałkujemy na grubość ok. 1,5 cm i przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na każde kółko kładziemy po łyżeczce dżemu, uważając, by nie smarować nim brzegów ciasta. Brzegi każdego kółka zlepiamy i lekko toczymy ciasto w rękach, aby utworzyć kulkę. Tak uformowane pampuchy przykrywamy ręcznikiem i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia, na ok. 30 minut. W garnku zagotowujemy wodę i parujemy pampuchy przez ok. 12 - 15 minut, w zależności od ich wielkości.
5.Ciepłe kluski na parze podajemy polane jogurtem, roztopionym masłem z cukrem lub z czym mamy ochotę.
Komentarze