Pampuchy z mięsnym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże kruszymy do większej miski, rozcieramy z cukrem. Następnie dodajemy ciepłe mleko, mieszamy i zostawiamy na kilka minut. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
2.Po tym czasie dzielimy ciasto na 12 równych części i formujemy kulki. zostawiamy przykryte ściereczka jeszcze na ok 15 minut. Gotujemy na parze przez ok 10-13 minut. Podajemy z sosem.
3.Sos: Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w małą kostkę. Oprószamy sporą ilością przyprawy do gulaszu i smażymy w rondlu na rumiano. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek i smażymy. Podlewamy 2 szkl wody, dodajemy resztę przypraw do smaku i dusimy do miękkości. Na koniec zagęszczamy sos mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody.
Komentarze