Pampuchy z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozrabiamy z cukrem, 1 łyżką mąki, szczyptą soli oraz mlekiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować.
Resztę mąki, jajka i roztopione, ostudzone masło przekładamy do miksera, dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy i mieszamy (lub zagniatamy ręcznie) kilka minut.
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, aby podwoiło objętość.
Z ciasta odrywamy po kawałku, robimy kulkę, w której robimy dołek i nakładamy do niego jagody (można dodać trochę cukru). Zalepiamy. Gotowe kluski przekładamy do parowaru i gotujemy 15 minut. Podajemy polane śmietanką albo sosem z jagód.
Porady
Do środka zamiast jagód można włożyć inne owoce albo np. czekoladę lub ser.
Komentarze