PAMPUCHY Z JAGODAMI

4.5 (199 ocen)

  • 1 godz. 30 min

PAMPUCHY Z JAGODAMI

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • (na ok.10 szt.)

    3 szkl. mąki
    2 jajka
    1 szkl. letniego mleka
    2 łyżki roztopionego masła
    szczypta soli
    50 g drożdży
    1 łyżka cukru
    jagody
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Pampuchy z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozrabiamy z cukrem, 1 łyżką mąki, szczyptą soli oraz mlekiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować.

    Resztę mąki, jajka i roztopione, ostudzone masło przekładamy do miksera, dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy i mieszamy (lub zagniatamy ręcznie) kilka minut.

    Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, aby podwoiło objętość.

    Z ciasta odrywamy po kawałku, robimy kulkę, w której robimy dołek i nakładamy do niego jagody (można dodać trochę cukru). Zalepiamy. Gotowe kluski przekładamy do parowaru i gotujemy 15 minut. Podajemy polane śmietanką albo sosem z jagód.

Porady

Do środka zamiast jagód można włożyć inne owoce albo np. czekoladę lub ser.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować