Pampuchy z paprykowym sosem wołowym

0 (0 ocen)

Przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale warto :)

Składniki:

  • 1/2 kg wołowiny
    1 duża cebula
    1 łyżeczka papryki wędzonej
    2 łyżki pasty paprykowej łagodnej
    sól i pieprz

    marynata:
    1/2 łyżki octu balsamicznego
    2 łyżki koniaku
    2 ziela angielskie
    pieprz

    pampuchy:
    2 szklanki mąki
    1 jajko
    2 dkg drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    3/4 szklanki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pampuchy z paprykowym sosem wołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wołowina w marynacie 1. Mięso kroimy w kostkę, dodajemy ocet, koniak i przyprawy i odstawimy na noc do lodówki.
  • duszenie 2. W rondlu rozgrzewamy niewielką ilość oleju, obsmażamy mięso, dodajemy cebulę, podsmażamy i zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy i dusimy do miękkości mięsa. W między czasie dodajemy wędzoną paprykę i łagodna pastę paprykową, a pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • pampuchy 3. Drożdże mieszamy z wodą, cukrem i 2 łyżkami mąki, a kiedy zaczną pracować wlewamy do reszty mąki z solą, dodajemy jajko. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 6 części i formujemy pampuchy. Przykrywamy ściereczką, żeby podrosły.
  • parowanie 4. Pampuchy parujemy około 12 minut i podajemy z sosem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować