Pampuchy z paprykowym sosem wołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w kostkę, dodajemy ocet, koniak i przyprawy i odstawimy na noc do lodówki.
2.W rondlu rozgrzewamy niewielką ilość oleju, obsmażamy mięso, dodajemy cebulę, podsmażamy i zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy i dusimy do miękkości mięsa. W między czasie dodajemy wędzoną paprykę i łagodna pastę paprykową, a pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3.Drożdże mieszamy z wodą, cukrem i 2 łyżkami mąki, a kiedy zaczną pracować wlewamy do reszty mąki z solą, dodajemy jajko. Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 6 części i formujemy pampuchy. Przykrywamy ściereczką, żeby podrosły.
4.Pampuchy parujemy około 12 minut i podajemy z sosem. Smacznego :)
Komentarze