Pampuchy z patelni inaczej, z czarno-białym sosem

4.5 (190 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszne pampuchy wywodzące się z niemieckiej tradycji o miękkim, puszystym środku i lekko chrupiącej skórce zaserwowane z kontrastowym sosem.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    • szklanka mleka
    • paczka- 7 g- drożdży instant lub 25 g świeżych drożdży
    • 60 g cukru pudru
    • 40 g cukru waniliowego z prawdziwej wanilii
    • 2 jajka
    • 2 łyżki oleju rzepakowego
    • 80 g miękkiego masła
    • 0,5 łyżeczki soli
    • 500 g mąki pszennej
    . skórka otarta z jednej cytryny
    Do smażenia:
    • 6 łyżek masła
    • 6 łyżek cukru pudru
    • szklanka wody

    Na sosy:
    • szklanka mleka
    • łyżka masła
    • łyżka mąki
    • 2 łyżki cukru waniliowego
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • łyżeczka kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski Sosy

Pampuchy z patelni inaczej, z czarno-białym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pampuchy- etap rośnięcia 1. Robimy zaczyn - drożdże zasypujemy łyżką cukru pudru, zalewamy ciepłym, lekko podgrzanym mlekiem i dodajemy 5 łyżek mąki- całość dobrze rozrabiamy miotełką. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. Do dużej miski wysypujemy resztę składników- mąkę, sól, cukry, jajka, skórkę cytrynową, olej i masło. Dodajemy zaczyn i wyrabiamy na dość luźne, ale odchodzące od dłoni ciasto. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 części, z każdej forujemy kulkę, układamy je na deseczce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
  • smażenie pampuchów 2. Pampuchy smażymy w trzech partiach - po 4 pampuchy. Na patelnię wylewamy 1/3 szklanki wody, dodajemy 2 łyżki masła i 2 łyżki cukru pudru. Kiedy całość się zagotuje zmniejszamy ogień i wykładamy 4 pampuchy. Przykrywamy pokrywką. Pampuchy gotujemy ok. 20 minut, w połowie czasu przekładając je na drugą stronę. Pampuchy są gotowe, kiedy wchłoną cały płyn. Podajemy albo same, albo z sosami.
  • baza sosu 3. Sos biało - czarny . Łyżkę masła topimy na małej patelni, dodajemy mąkę i cukier waniliowy, robimy jasną słodką zasmażkę, którą zalewamy stopniowo zimnym mlekiem. Cały czas mieszamy za pomocą miotełki, żeby nie powstały grudki. Kiedy sos zacznie gęstnieć, dzielimy go na połowę- do jednej dodajemy sok z cytryny, do drugiej kakao - dokładnie mieszamy. Sos kiedy dłużej stoi gęstnieje- można więc rozrzedzić go odrobiną dodatkowego mleka. Sos podajemy ciepły z gorącymi pampuchami. Smacznego!

Porady

Pampuchy najlepsze są na ciepło, choć i zimnie smakuą wybornie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować