Pampuchy z prażonymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Zaczyn: Drożdże połącz z ciepłą wodą, wrzuć garść mąki, wymieszaj, odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
2. Mleko połącz z masłem, rozpuść, odstaw by wystygło.
3. Przesianą, pozostałą mąkę połącz z żółtkami, schłodzonym mlekiem, dodaj zaczyn, szczyptę soli, zamieszaj, odstaw na 20 minut.
4. Wyrób ciasto, odstaw by wyrosło, powinno zwiększyć swoją objętość dwu krotnie, po około 20 minutach. Po tym czasie odrywaj z ciasta kawałki ciasta i formuj kulki o średnicy
około 3 - 4 cm, one i tak wyrosną po uparowaniu na ciut większe.
5. Duży garnek z wodą, przykryj gazą, obwiąż, tak aby gaza nie opadła. Zagotuj wodę, kładź na gazę po 4 pyzy, przykryj wysoką miską i paruj 10 minut.
6. Gotowe kluski podawaj z przecierem z jabłek, obsypane kolorową posypką. ღ
Komentarze