Pampuchy z prażonymi jabłkami

2 (1 ocen)

  • Dla 10 osób

Parowanie pampuch sprawia mi dużą frajdę!

  • Dla 10 osób

Składniki:

  • składniki na pyzy drożdżowe:
    30 dag mąki pszennej
    10 gram świeżych drożdży
    125 ml mleka
    1/3 szklanka wody
    2 żółtka
    30 gram masła
    szczypta soli

    opócz tego:
    100 g prażonych jabłek
    10 g kolorowej posypki
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pampuchy z prażonymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pampuchy z prażonymi jabłkami 1. 1. Zaczyn: Drożdże połącz z ciepłą wodą, wrzuć garść mąki, wymieszaj, odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
    2. Mleko połącz z masłem, rozpuść, odstaw by wystygło.
    3. Przesianą, pozostałą mąkę połącz z żółtkami, schłodzonym mlekiem, dodaj zaczyn, szczyptę soli, zamieszaj, odstaw na 20 minut.
    4. Wyrób ciasto, odstaw by wyrosło, powinno zwiększyć swoją objętość dwu krotnie, po około 20 minutach. Po tym czasie odrywaj z ciasta kawałki ciasta i formuj kulki o średnicy
    około 3 - 4 cm, one i tak wyrosną po uparowaniu na ciut większe.
    5. Duży garnek z wodą, przykryj gazą, obwiąż, tak aby gaza nie opadła. Zagotuj wodę, kładź na gazę po 4 pyzy, przykryj wysoką miską i paruj 10 minut.
    6. Gotowe kluski podawaj z przecierem z jabłek, obsypane kolorową posypką. ღ
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować