Pampuchy z sosem karmelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku z cukrem. Dodajemy 4 łyżki mąki i pozostawiamy do wyrośnięcia.
2.Resztę mąki wsypujemy do miski, dodajemy szczypę soli i wyrośniety rozczyn. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość.
3.Wyrośniete ciasto wykładamy na stolnicę i delikatnie rozgniatamy rękoma. Wykrawamy szklanką lub kieliszkiem koła. Każde koło bierzemy do ręki, rozgniatami palcami na niewielkie placuszki, nakładamy łyżeczką krem czekoladowy, zlepiamy całości i formujemy kulkę. Kładziemy na podsypaną mąką stolnicę zlepioną częścią do spodu.
4.Tak przygotowane pampuchy przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawimy do wyrośnięcia około 15 minut.
5.Pampuchy parujemy na specjalnej wkładce do garnka pod przykryciem lub w parowarze około 20 minut.
6.Cukier wsypujemy do suchego garnka i na niewielkim ogniu cały czas mieszając doprowadzamy do jego karmelizacji. Mieszamy tak długo, aż cukier się rozpuści i przybierze płynną postać o bursztynowym kolorze.
7.Wówczas bardzo ostrożnie dolewany połowę szklanki śmietanki i szybko mieszamy (trzeba uważać, bo karmel bardzo mocno wrze, a śmietanka powinna mieć temperaturę pokojową).
8.Nie należy się przejmować, jeśli powstanie bryła twardego karmelu, ponieważ podczas gotowania i mieszania co jakis czas, karmel całkowicie się rozpuści. Dolewamy resztę śmietanki,dodajemy cukier waniliowy i gotujemy na niewielkim ogniu około 10-15 minut. Na koniec, jeśli sos jest zbyt rzadki, zaciągamy go 1 łyżeczką mąki rozmąconej w 1/4 szklanki wody i zagotowujemy.
Komentarze