W sierpniu koperek opanował bazarowe stragany, króluje w sklepach, na naszych stołach i w przetworach. Dobrze mu do spółki prawie ze wszystkimi warzywami.
Pan koperek i spółka na zdrowie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozgniatamy widelcem. Dodajemy drobno posiekany koperek. Składniki dokładnie mieszamy drewnianą łyżką na jednolitą pastę. Smarujemy cienką warstwą pieczywo. Możemy na wierzch dodać pokrojony pomidor, paprykę, świeży lub kiszony ogórek.
Znakomicie spisuje się też jako dodatek do maślanki czy kefiru.
Jak podaje „Zielnik ziół – Z babcinego notatnika” – Wydawnictwo Olesiejuk 2011, koper stosowano już w starożytnym Egipcie jako lekarstwo od bólu głowy. W lecznictwie ludowym drobno posiekane listki kopru uchodzą za środek pobudzający apetyt. Kanapki z dodatkiem zielonych listków kopru (można też dodać odrobinę kminku i czosnku) łagodzą tendencje wzdymające. Zawiera: olejek eteryczny, substancje białkowe, tłuszcz. Działanie: wykrztuśne, moczopędne, pobudzające perystaltykę jelit, wiatropędne, przeciwwymiotne, mlekopędne, odkażające, przeciwgrzybiczne, żółciopędne, rozkurczowe, uspokajające.
Komentarze