Panzanella to toskańska sałatka z czerstwego chleba i pomidorów. Poniżej prezentuję moją wersję tej popularnej sałatki.
Składniki:
czerstwa ciabatta, lub inna bułka np. wrocławska, paryska itp.
około pół kg pomidorów najlepiej różne odmiany (żółte, malinowe, koktajlowe jakie mamy)
sól morska
świeżo zmielony kolorowy pieprz
szczypta cukru
garść kaparów
garść cebulek marynowanych
opcjonalnie ricotta, parmezan lub inny ulubiony ser
mała czerwona cebula, obrana i bardzo drobno posiekana
2 papryki czerwone, mogą być marynowane
kilka filecików z sardeli drobno posiekanych
czerwony ocet winny
Oliwa z oliwek extra virgin
pęczek świeżej bazylii i pietruszki
2 ząbki czosnku
chili
1.Ciabattę kroimy na kromki i podsuszamy na suchej patelni lub w piekarniku.
2.Pomidory kroimy na cząstki, dodajemy kapary, marynowane cebulki, czerwoną cebulę, pokrojoną paprykę, posiekane fileciki sardeli. Wszystko mieszamy. Dodajemy pokrojoną lub pokruszoną ciabattę.
3.Do malaksera wlewamy około 50-100 ml oliwy z 2 łyżkami octu, wsypujemy przyprawy, czosnek, posiekaną bazylię i pietruszkę, małą papryczkę chili, wrzucamy kilka pomidorków koktajlowych. Wszystko razem miksujemy. Próbujemy do smaku i w razie potrzeby doprawiamy. Jeśli sos wydaje nam się zbyt gęsty dodajemy oliwy. Sosem polewamy sałatkę. Wszystko razem mieszamy. Możemy wierzch sałatki posypać ricottą lub parmezanem. Smacznego.
Komentarze