Panga w cytrynowej pierzynce

0 (0 ocen)

  • 15 min

Jest to dobra alternatywa na piątkowe, rybne obiady.

  • 15 min

Składniki:

  • 500 g filetów z pangi
    2 cytryny
    tarta bułka
    2 jajka
    masło
    mąka
    oliwa z oliwek
    sól, pieprz

Panga w cytrynowej pierzynce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na tarce zcieramy skórkę z cytryn i wyciskamy sok. Filety z pangi nacieramy połową soku z cytryn, a następnie posypujemy solą i pieprzem. Odstawiamy w chłodne miejsce na 10 minut.
  • 2. W misce rozbijamy jajka, dodajemy łyżkę masła i 2 łyżki mąki. Dolewamy resztę soku z cytryn oraz utartą skórkę. Całość dokładnie mieszamy.
  • 3. Pojedyncze filety zanurzamy w przygotowanym sosie, obtaczamy w tartej bułce i smażymy na rozgrzanej oliwie z masłem, aż do uzyskania złotego koloru. Podajemy z ziemniakami i surówką.

Porady

Oprócz pangi, z cytryną świetnie komponują się także inne ryby np. sola.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy