Pani Walewska

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smakuje bajecznie. Jest trochę pracochłonne, ale warto poświęcić trochę czasu, żeby je upiec.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    30 dag margaryny
    6 łyżek cukru pudru
    4 jajka
    3 łyżki śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 słoika dżemu( porzeczkowy, wiśniowy, truskawkowy)
    niepełna szklanka orzechów włoskich
    pół szklanki rodzynek
    pół szklanki innych mieszanych bakalii

    Krem:
    4 łyżki cukru pudru
    4 żółtka
    cukier waniliowy
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 litra mleka
    1 kostka margaryny
    sok z 1 cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pani walewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Oddzielić żółtka od białek.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Na stolnicy posiekać razem z margaryna, dodać cukier, żółtka, śmietanę i cukier waniliowy.Zagnieść dość luźne ciasto. Rozłożyć na 2 blaszkach o takich samych wymiarach. Ubić pianę z białek. Na każde ciasto wyłożyć po pół dżemu. Następnie rozsmarować i wyłożyć pół piany. Orzechy posiekać w mniejsze kawałki. Na pianę wysypać rodzynki, bakalie i orzechy. Każdy placek piec po około 20 minut.Wystudzić.
  • 2. Krem:
    żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wymieszać z 1 szklaną mleka.
    Resztę mleka zagotować w garnku, wlać miksturę z żółtek i gotować do zgęstnienia. Wystudzić.
    Margarynę utrzeć na puch i dodawać porcjami wystudzony budyń. Miksować do uzyskania gładkiego kremu. Dolać sok z cytryny i wymieszać.
  • 3. Pierwszy placek położyć dodatkami na wierzch. Wyłożyć na niego cały krem. Przykryć drugim plackiem tak, żeby na wierzchu były dodatki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować