1.Ciasto:
Oddzielić żółtka od białek.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Na stolnicy posiekać razem z margaryna, dodać cukier, żółtka, śmietanę i cukier waniliowy.Zagnieść dość luźne ciasto. Rozłożyć na 2 blaszkach o takich samych wymiarach. Ubić pianę z białek. Na każde ciasto wyłożyć po pół dżemu. Następnie rozsmarować i wyłożyć pół piany. Orzechy posiekać w mniejsze kawałki. Na pianę wysypać rodzynki, bakalie i orzechy. Każdy placek piec po około 20 minut.Wystudzić.
2.Krem:
żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wymieszać z 1 szklaną mleka.
Resztę mleka zagotować w garnku, wlać miksturę z żółtek i gotować do zgęstnienia. Wystudzić.
Margarynę utrzeć na puch i dodawać porcjami wystudzony budyń. Miksować do uzyskania gładkiego kremu. Dolać sok z cytryny i wymieszać.
3.Pierwszy placek położyć dodatkami na wierzch. Wyłożyć na niego cały krem. Przykryć drugim plackiem tak, żeby na wierzchu były dodatki.
Komentarze