Ciasto pani walewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, posiekać nożem. Dodać cukier, proszek do pieczenia, żółtka i jogurt, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 2 równe części, wyłożyć na dno wyłożonych papierem do pieczenia foremek o wymiarach 37x21 cm, równomiernie rozłożyć. Na wierzch każdego z nich wyłożyć po pół słoika dżemu, rozsmarować.
2.Białka ubić ze szklanką cukru na sztywną pianę, dodać cukier puder, wymieszać łyżką, wsypać budyń, jeszcze raz wymieszać łyżką. Pianę podzielić na dwie części, wyłożyć na wierzch każdego ciasta, rozsmarować.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C, piec ok. 45 minut. Ostudzić.
3.1/2 szklanki mleka, żółtka, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną zmiksować. Do rondelka wlać 1 i 1/2 szklanki mleka, dodać cukier, zagotować. Mleko zestawić z palnika, mieszając wlać żółtkową mieszankę, ponownie wstawić na palnik, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 30 sekund. Gotowy budyń zostawić do całkowitego ostudzenia.
4.Do miski włożyć masło, miksując stopniowo dodawać zimny budyń aż do wyczerpania składników.
5.Na jedno ciasto wyłożyć cały krem, przykryć drugim blatem ciasta. Odstawić na co najmniej kilka godzin. Najlepsze jest na drugi lub nawet trzeci dzień.
Komentarze