Ciasto Pani Walewska

4.5 (152 ocen)

  • 2 godz.

Przepis stary, znany chyba wszystkim, trochę przeze mnie zmodyfikowany. Ciasto jest pyszne, bardzo podzielne, trochę pracochłonne ale warte wysiłku.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki pszennej
    300 g masła
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    4 zaokrąglone łyżki naturalnego jogurtu lub kwaśnej śmietany 12%
    120 g cukru pudru
    6 żółtek

    1 słoik o pojemności 350 ml gęstego dżemu z czarnych porzeczek lub z wiśni czy śliwek węgierek

    Piana z białek:
    6 białek
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 budyń waniliowy bez cukru

    Masa:
    2 szklanki mleka
    4 żółtka
    1 mocno czubata łyżka (30 g) mąki ziemniaczanej
    2 czubate łyżki (40 g) mąki pszennej
    4 zaokrąglone łyżki cukru

    250 g masła







Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pani walewska Desery Ciasto

Ciasto pani walewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do miski wsypać mąkę, dodać masło, posiekać nożem. Dodać cukier, proszek do pieczenia, żółtka i jogurt, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 2 równe części, wyłożyć na dno wyłożonych papierem do pieczenia foremek o wymiarach 37x21 cm, równomiernie rozłożyć. Na wierzch każdego z nich wyłożyć po pół słoika dżemu, rozsmarować.
  • 2. Białka ubić ze szklanką cukru na sztywną pianę, dodać cukier puder, wymieszać łyżką, wsypać budyń, jeszcze raz wymieszać łyżką. Pianę podzielić na dwie części, wyłożyć na wierzch każdego ciasta, rozsmarować.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C, piec ok. 45 minut. Ostudzić.
  • 3. 1/2 szklanki mleka, żółtka, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną zmiksować. Do rondelka wlać 1 i 1/2 szklanki mleka, dodać cukier, zagotować. Mleko zestawić z palnika, mieszając wlać żółtkową mieszankę, ponownie wstawić na palnik, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 30 sekund. Gotowy budyń zostawić do całkowitego ostudzenia.
  • 4. Do miski włożyć masło, miksując stopniowo dodawać zimny budyń aż do wyczerpania składników.
  • 5. Na jedno ciasto wyłożyć cały krem, przykryć drugim blatem ciasta. Odstawić na co najmniej kilka godzin. Najlepsze jest na drugi lub nawet trzeci dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Imieniny Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować