Ciasto Pani Walewska

4.49 (169 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Moje ulubione ciasto.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 kostka margaryny
    1/2 szklanki cukru pudru
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    5 żółtek
    Beza:
    7 białek
    1 1/2 szklanki cukru pudru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Masa budyniowa:
    2 szklanki mleka
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    3 łyżki cukru
    250 g masła roślinnego
    1/2 szklanki mleka w proszku
    Dodatkowo;
    słoik dżemu z czarnej porzeczki ok. 500 g
    100 g płatków migdałowych
    100 g orzechów włoskich drobno pokrojonych

Wystaw ocenę:

4.49 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto pani walewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Składniki na ciasto zagnieść, podzielić na 2 części i rozwałkować, wyłożyć do 2 blach o wym. 33x22 Posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Białka ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem, podzielić na 2 części i wyłożyć na czarną porzeczkę,wyrównać. Jedną blachę posypać orzechami, drugą migdałami. Piec ok. 20 minut w temp. 200 s C.
    Masa budyniowa: Żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, 1/2 szklanki mleka wymieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem i dodać rozpuszczone żółtka z mąką, ugotować budyń. Masło utrzeć na puch dodając po łyżce mleko w proszku i zimny budyń.
    Przełożenie ciasta:
    Placek z orzechami - masa - placek z migdałami. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować