Ciasto pani walewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: Składniki na ciasto zagnieść, podzielić na 2 części i rozwałkować, wyłożyć do 2 blach o wym. 33x22 Posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Białka ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem, podzielić na 2 części i wyłożyć na czarną porzeczkę,wyrównać. Jedną blachę posypać orzechami, drugą migdałami. Piec ok. 20 minut w temp. 200 s C.
Masa budyniowa: Żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, 1/2 szklanki mleka wymieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem i dodać rozpuszczone żółtka z mąką, ugotować budyń. Masło utrzeć na puch dodając po łyżce mleko w proszku i zimny budyń.
Przełożenie ciasta:
Placek z orzechami - masa - placek z migdałami. Smacznego :)
Komentarze