Panierowany Camembert z pistacjami i migdałami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne i kolorowe danie kuchni francuskiej.

  • 30 min

Składniki:

  • SER:
    2 sery Camembert 500g,
    chleb zwykły 100g lub kajzerka,
    ciastka korzenne "Floretki" 100g,
    pistacje bez łupinek 20g,
    mielone migdały 20 g,
    2 jajka,
    mąka pszenna 20 g,
    szczypta soli,
    olej do głębokiego smażenia
    SAŁATA:
    1 opakowanie mix sałat,
    pomidorki cherry kilka sztuk,
    papryka czerwona 1/4,
    papryka zielona 1/4,
    szynka szwarcwaldzka kilka plasterków,
    VINEGRET:
    ocet winny 2 łyżeczki,
    miód 1 łyżeczka,
    musztarda Dijon 1 łyżeczka,
    oliwa z oliwek 4 łyżeczki,
    szczypta soli,
    szczypta pieprzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Panierowany camembert z pistacjami i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Panierowany Camembert z pistacjami i migdałami 1. Papryki dokładnie myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie słupki. Pomidorki cherry myjemy i kroimy na ćwiartki.
  • Panierowany Camembert z pistacjami i migdałami 2. Składniki dressingu vinegret mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sałatę płuczemy i rwiemy na kawałki. Sałatę mieszamy z dressingiem.
  • Panierowany Camembert z pistacjami i migdałami 3. Na talerzyk wykładamy sałatę, kilka pomidorków i paprykę oraz po 1-2 plasterków szynki szwarcwaldzkiej.
  • Panierowany Camembert z pistacjami i migdałami 4. Każdy z serów Camembert o temperaturze pokojowej kroimy na 8 części. Pistacje, migdały, chleb i ciastka wkładamy do blendera i rozdrabniamy. W ten sposób przygotowujemy panierkę do sera.
  • Panierowany Camembert z pistacjami i migdałami 5. Na talerzyk wysypujemy mąkę. Jajka rozkłócamy dodając soli i pieprzu. Trójkąciki serka obtaczamy najpierw w mące.
  • Panierowany Camembert z pistacjami i migdałami 6. Następnie obtaczamy je w jajku - najlepiej obracając ser widelcem i panierce z pistacji. Jeżeli zostało nam dużo panierki to te czynności możemy powtórzyć.
  • Panierowany Camembert z pistacjami i migdałami 7. W garnku rozgrzewamy olej. Ser w panierce wrzucamy na głęboki tłuszcz. Smażymy około 10-20 s. Serki układamy na sałatce i podajemy, smacznego :)

Porady

Serki podajemy ciepłe, więc jeśli nie smażymy wszystkich razem, a partiami, to można je po usmażeniu przełożyć do wyłożonego papierowymi ręcznikami naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika nagrzanego do 80 stopni, aby utrzymać temperaturę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować