Pankejki z sosem krówkowym

1 (1 ocen)

Przepis mam od koleżanki miłośniczki naleśników i pankejków. Te jednego wieczoru na kolację zrobiłyśmy razem, a ja postanowiłam je powtórzyć, bo wyszły pyszne. Placuszki nadają się na śniadanie, obiad bezmięsny lub podwieczorek/kolację.

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
    1,5 szklanki mąki
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2jajka
    2 łyżki cukru
    olej do smażenia
    sos krówkowy:
    2 łyżki masy kajmakowej
    3-4 łyżki mleka
    1 łyżka kakao
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Pankejki z sosem krówkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka połączyć z mlekiem i cukrem. Dodać przesianą mąkę i sodę. Wymieszać ( można mikserem) na jednolitą masę.
  • 2. Na patelni rozgrzać niewielka ilość oleju i smażyć małe placuszki.
  • sos kajmakowy 3. Przygotować sos krówkowy. Masę kajmakową zmiksować z mlekiem i kakao. Placuszki podawać polane sosem. Można obsypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować