Panna cotta

0 (0 ocen)

Nie wiem dlaczego broniłam się przed tym deserem.Jest tak prosty do przygotowania, że nawet dziecko sobie z nim poradzi.Jest pyszny i można podać go z ulubionym dodatkiem, u mnie dziś są to jagody w cukrze ze słoika.Oj jakie to smaczne.

Składniki:

  • 250 ml śmietany 30 - 36 % ( u mnie to 31 % )
    250 ml mleka
    80 g cukru
    1/2 łyżeczki mielonej wanilii ( możecie użyć laski wanilii przekrojonej i z wydrążonymi ziarenkami )
    4 listki żelatyny

    dodatkowo :
    jagody ze słoika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Panna cotta

Panna cotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    W jednym rondelku namoczyć w zimnej wodzie żelatynę.
    Do drugiego wlać mleko i śmietankę, dodać cukier i wanilię.
    Podgrzewać na niewielkim ogniu i mieszać aż cukier się rozpuści.
    Należy uważać aby się nie zagotowało.
    Potem odcisnąć żelatynę z wody, podgrzać ją do rozpuszczenia i wlać do rondelka ze śmietanką.
    Wymieszać i rozlać do szklaneczek lub foremek ( ja miałam takie ze zdejmowanym wieczkiem i denkiem ).
    Jeśli nie macie takich to naczynia do których wlejecie płyn zakryjcie folią spożywczą.
    Gdyby pojawił się kożuszek po prostu należy go delikatnie zdjąć i zakryć naczynka.
    Naczynka z panna cottą wstawić do lodówki najlepiej na całą noc albo na kilka godzin.
    Potem delikatnie wyjąć panna cotty na talerzyk i podać z jagodami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Śmietana Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować