Panna cotta z granatem udekorowana karmelem

0 (0 ocen)

  • 7 godz.

Przepyszny lekki deser który znalazłam w gazecie Ale Pychota. Minimalnie go zmodyfikowałam.

  • 7 godz.

Składniki:

  • GALARETKA
    1,5 łyżeczki żelatyny
    4 łyżeczki ciepłej wody
    120 ml soku z granatu (1 duży granat )
    5 łyżek cukru
    1 łyżeczka soku z cytryny

    PANNA COTTA
    500 ml śmietanki 30 %
    250 ml mleka
    3 łyżeczki żelatyny
    8 łyżek ciepłej wody
    12 dag cukru
    1 aromat waniliowy

    KARMEL Z GRANATA DO DEKORACJI
    100 ml soku z granatu ( 1 średni granat )
    10 dag cukru

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki Panna cotta Karmel

Panna cotta z granatem udekorowana karmelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Granat przekroić na pół i wyłuskać nasiona. Włożyć je do torebki foliowej z suwakiem lub taśmą klejącą. Woreczek szczelnie zamknąć, zostawiając jak najmniej powietrza. Wałkować wałkiem, aż wszystkie osnówki nasion pękną. Sok zlać przez sito do naczynia. Żelatynę namoczyć w 2 łyżeczkach wody. Odmierzyć 120 ml soku, wlać do rondelka, dodać cukier, sok z cytryny i podgrzać na małym ogniu nie doprowadzając do wrzenia. Zdjąć rondelek z ognia, dodać namoczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Ostudzić i wlać do foremki ( ja użyłam silikonowej ). Wstawić do lodówki. 3 łyżeczki żelatyny namoczyć w 8 łyżkach wody. Do rondelka wlać mleko, śmietankę, aromat waniliowy, wsypać cukier. Mieszając podgrzewać na małym ogniu. Nie gotować. Zdjąć rondelek z ognia, dodać namoczoną w wodzie żelatynę, dokładnie wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Co jakiś czas mieszać , aby na powierzchni nie utworzył się kożuch. Wyjąć z lodówki foremkę z zastygniętą galaretką, postawić ją na cienkiej deseczce. Wylać zimną masę mleczną i wstawić do lodówki na 6-7 godzin. Gdy panna cotta będzie już zastygnięta przygotować sok z nasion granatu, odmierzyć 100 ml, dodać cukier i podgrzewać w małym naczyniu, aż utworzy się karmel. Wyjąć deser z lodówki. Przykryć z wierzchu płaskim talerzem i szybkim ruchem odwrócić do góry dnem. Ostrożnie zdjąć foremkę, uważając, żeby nie uszkodzić delikatnego deseru. Talerz i bok deseru wokół polać karmelem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Granat

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować