Klasyczny, włoski deser, znany na całym świecie. Jest pochwałą prostoty i niebywałego oryginalnego smaku. Dopełnieniem tego wyśmienitego deseru są świeże truskawki i powstały z nich sos:)
30 min
Składniki:
• 2 łyżeczki żelatyny w proszku
• 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
• 250 ml śmietanki kremówki 30%
• 250 ml pełnego mleka
• 80 g cukru
• 1 łyżka rumu
• 1 łyżka białego wina
Panna cotta z sosem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut. Laskę wanilii przepołowić wzdłuż na pół i łyżeczką wyskrobać ziarenka.
2.Do rondelka wlać śmietankę kremową i mleko, dodać cukier, ziarenka wanilii i przepołowioną laskę lub ekstrakt z wanilii. Mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści.
Dodać rum i wino, doprowadzić do zagotowania i szybko odstawić z ognia. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać energicznie przez około minutę, aż cała żelatyna się rozpuści.
3.Mieszankę wlać do 4 filiżanek (każda po 125 ml) lub 6 mniejszych naczynek. Odstawić do wystudzenia (można na dwór, gdy jest chłodno). Po ostudzeniu filiżanki przykryć kawałkiem folii i wstawić do lodówki do stężenia, na około 4-5 godzin, lub najlepiej na całą noc.
4.Aby ułatwić wysunięcie deseru z filiżanek, można je włożyć na sekundę do gorącej wody. Deser wyłożyć na talerzyk i podawać ze świeżymi owocami i musem owocowym. Posypać po wierzchu płatkami migdałowymi.
Komentarze