pannukakku – fiński naleśnik z piekarnika…

4.5 (145 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

pannukakku czyli fiński naleśnik z piekarnika…fajna i smaczna alternatywa dla naleśników kiedy nie chce nam się stać przy patelni i smażyć

Składniki:

  • 600 ml mleka
    2 jajka
    1 łyżka cukru
    250g mąki
    1 łyżka miękkiego masła (ja dodałam stopione)
    szczypta soli
    tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne Naleśniki

Pannukakku – fiński naleśnik z piekarnika… - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 200 st C. Podane składniki zmiksować dokładnie. Tak przygotowane ciasto wylać na blachę (najlepiej taką z piekarnika) dobrze wysmarowaną masłem. Piec 20 – 25 minut (lub więcej w zależności od piekarnika).
  • image-2bgcxp7 2. Naleśnik w trakcie pieczenia trochę się „wybrzusza” jak karpatka , ale to normalne.
    Podawać z ulubionym dżemem lub konfiturą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować