Pączki

4.49 (171 ocen)

nie ma to jak domowe, puszyste i jeszcze ciepłe pączki

Składniki:


  • * 1 kg mąki pszennej
    * 6 żółtek
    * 2 jajka
    * 8 łyżek cukru
    * 250 g margaryny Kasia
    * 150 g drożdży
    * 1 szklanka mleka 3,2%
    * 2 łyżki octu
    * duże opakowanie cukru waniliowego (16g)
    * 2 szczypty soli
    * 250 g marmolady wieloowocowej twardej
    * LUKIER:
    * 200g cukru pudru
    * 5 łyżek przegotowanej wody
    * 10 łyżeczek kakao rozpuszczalnego
    * 2 krople aromatu pomarańczowego
    * tłuszcz do smażenia pączków
Wystaw ocenę:

4.49 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Drożdże rozkruszyć i zalać letnim mlekiem z 1 łyżką cukru, pozostawić do wyrośnięcia.
  • 2. Margarynę roztopić i ostudzić.
  • 3.
    Jajka i żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodając cukier waniliowy.
  • 4.
    Do dużej miski przesiać mąkę, wyrośnięte drożdże, resztę cukru, jajka, margarynę, sól i ocet.
  • 5.
    Wyrabiać ciasto, w miarę potrzeby dodać trochę mleka lub mąki. Gdy ciasto będzie odstawać od ręki, miskę nakryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia.
  • 6. Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki, formować placuszki, nałożyć na każdy marmoladę i zlepić brzegi formując kulkę. Blat lub stół podsypać mąką, układać pączki i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. W niskim, szerokim naczyniu rozgrzać tłuszcz i smażyć pączki na złocistobrązowy kolor, odwracając w połowie smażenia.
  • etapy przygotowania pączków 7. Po usmażeniu każdy pączek osączyć na papierowym ręczniku i posmarować czekoladowym lukrem.

Porady

Z tej porcji składników wychodzi 24-25 pączków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować