Pączki cytrynowe z marmoladą

5 (2 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Przepis znalazłam w książce należącej do mojej mamy "Kuchnia Polska" z 1985 roku i wprowadziłam kilka zmian w wykonaniu. Pączki z tego przepisy wyszły lekkie jak piórko, delikatne w smaku i odpowiednio słodkie.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    1 kg mąki pszennej
    100 g świeżych drożdży
    100-150 g cukru
    500 ml mleka
    szczypta soli
    1/2 laski wanilii (użyłam cukru wanilinowego)
    sok i skórka cytryny
    1 jajko
    6 żółtek
    5-6 łyżek oliwy lub oleju albo 100 g margaryny
    1 kieliszek spirytusu

    Dodatkowo:
    1 - 1,5 litr oleju/smalcu
    100 g cukru pudru do posypania
    400 g marmolady/dżemu do nadziania
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery Pączki

Pączki cytrynowe z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Deseczki od układania pączków oprószamy mąką. Przygotowujemy rozczyn z roztartych drożdży z 1 łyżką cukru, 200 g mąki i dodajemy tyle mleka, aby rozczyn miał konsystencję dobrej śmietany. Rozczyn zostawiamy w ciepłym miejscu, aby wyrósł (na około 10-15 minut aż drożdże się spienią).
  • 2. Jajko i żółtka ucieramy z cukrem na puszystą pianę, dodajemy mąkę, rozczyn, wanilię, resztę mleka, szczyptę soli, sok i otartą skórkę z cytryny, alkohol i wanilię. Ciasto wyrabiamy do połączenia wszystkich składników. Gdy ciasto będzie gładkie i pojawią się pęcherzyki powietrza, powoli wlewamy stopiony i ostudzony tłuszcz, wyrabiamy dalej aby ciasto było pulchne i niezbyt gęste. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.

  • 3. Po wyrośnięciu ciasta stolnicę lekko podsypujemy mąką i wykładamy ciasto.Delikatnie je wałkujemy na grubość około 1,5-2 cm. Ostrą szklanką o średnicy około 6 cm (lub wybranej przez was) wycinamy kółka.
    Pączki przekładamy na przygotowaną wcześniej deseczkę, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
  • 4. Na 10-15 minut przed smażeniem pączków, rozgrzewamy olej najlepiej w dużym i szerokim garnku. Przygotowujemy talerze z wyłożone ręcznikami papierowymi/serwetką i łyżkę cedzakową.
  • 5. Sprawdzamy czy tłuszcz jest odpowiednio nagrzany: wrzucamy kawałek ciasta, gdy ciasto szybko wypłynie i zaraz się zrumieni, można smażyć. Wyrośnięte pączki kolejno bierzemy na ręce i wkładamy na nagrzany olej górną strona na dół. Przykrywamy pokrywą i smażymy. Pączki powinny swobodnie pływać. W garnku smażymy po około 3-4 pączki jednocześnie przez około 2 minuty z każdej strony.Gdy pączki zrumienią się pd dołu, obracamy je widelcem do góry i dosmażamy bez przykrycia. Gdy pączki są już upieczone wyławiamy je łyżką cedzakową i przekładamy na papierowe ręczniki jeden obok drugiego. Gorące pączki posypujemy cukrem pudrem. Gdy pączki lekko ostygną nadziewamy je marmoladą za pomocą szprycy lub strzykawki.

Porady

Pączki można udekorować lukrem zabarwionym sokiem lub barwnikiem spożywczym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować