Paczki bakaliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozmieszaj z połową szklanki mleka, kilkoma łyżkami mąki i łyżką cukru. Odstaw w ciepłe miejsce żeby rozczyn podwoił swoją objętość. Margarynę roztop i przestudź. Następnie wszystkie składniki ciasta przełóż do miski i dokładnie zarób, aż ciasto zacznie odstawać od rąk. Jeśli będzie za rzadkie dodaj więcej mąki. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
2. W międzyczasie przygotuj farsz. Rodzynki i żurawinę zalej wcześniej wrzątkiem i pozostaw na kilka godzin do namoczenia. Następnie wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj. Możesz nawet drobniej pokroić składniki farszu lub zbendować- będą miały wtedy lepszą konsystencję i wygodniej będzie faszerować pączki.
3.Gdy ciasto na pączki będzie już wyrośnięte odrywaj niewielkie porcje ciasta, spłaszczaj i kładź na środek porcję masy bakaliowej. Dokładnie zlep ciasto formując pączki. Pozostaw do wyrośnięcia i smaż na rozgrzanym, głębokim oleju na rumiano
Komentarze