Pączki karnawałowe z nadzieniem różanym i lukrem śnieżnym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Klasyczne pączki z różanym nadzieniem

  • 2 godz.

Składniki:

  • składniki:
    10 dag drożdży
    1 kg mąki
    8-10 żółtek
    pół szklanki cukru
    1 kostka masła
    pół litra mleka
    aromat rumowy
    kieliszek spirytusu
    olej do smażenia
    marmolada różana do przełożenia
    składniki na lukier:
    3 białka
    40 dag cukru pudru
    aromat rumowy
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączki karnawałowe z nadzieniem różanym i lukrem śnieżnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1wp3m9h 1. z drożdży ,części ciepłego mleka i odrobiny cukru robimy rozczyn, odstawiamy aż się ruszy. żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. do mąki dodajemy rozczyn, utarte żółtka,mleko ( mlekiem wypłukujemy naczynie po utartych żółtkach) wyrabiamy ciasto, pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone i lekko przestudzone masło i połowę spirytusu, wyrabiamy, ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, po wyrośnięciu przerabiamy jeszcze raz i znów czekamy aż wyrośnie, po wyrośnięciu wykładamy na stolnicę, formujemy pączki nadziewając je marmoladą różaną. smażymy na rozgrzanym oleju do którego dodajemy resztę spirytusu.
    po wystudzeniu smarujemy lukrem :Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, nadal ubijając dodajemy cukier puder i kilka kropli aromatu.

Porady

Pączki doskonale smakują również z nadzieniem czekoladowym, toffi lub budyniowym, do ciasta i lukru możemy użyć dowolnego aromatu, według uznania,

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować