Pączki karnawałowe z nadzieniem różanym i lukrem śnieżnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.z drożdży ,części ciepłego mleka i odrobiny cukru robimy rozczyn, odstawiamy aż się ruszy. żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. do mąki dodajemy rozczyn, utarte żółtka,mleko ( mlekiem wypłukujemy naczynie po utartych żółtkach) wyrabiamy ciasto, pod koniec wyrabiania dodajemy rozpuszczone i lekko przestudzone masło i połowę spirytusu, wyrabiamy, ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, po wyrośnięciu przerabiamy jeszcze raz i znów czekamy aż wyrośnie, po wyrośnięciu wykładamy na stolnicę, formujemy pączki nadziewając je marmoladą różaną. smażymy na rozgrzanym oleju do którego dodajemy resztę spirytusu.
po wystudzeniu smarujemy lukrem :Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, nadal ubijając dodajemy cukier puder i kilka kropli aromatu.
Porady
Pączki doskonale smakują również z nadzieniem czekoladowym, toffi lub budyniowym, do ciasta i lukru możemy użyć dowolnego aromatu, według uznania,
Komentarze