Pączki mojej babci z marmoladą i budyniem

5 (197 ocen)

  • 6 godz. 40 min

Przepis mam z zeszytu babci. Robię je zawsze w środę wieczorem by na tłusty czwartek były gotowe.

  • 6 godz. 40 min

Składniki:

  • Przepis na 56 średnich pączków.
    2 kg mąki pszennej
    2 szklanki cukru
    200 g drożdży
    8 żółtek
    4 jajka
    4 szklanki mleka
    1/2 szklanki wódki lub spirytusu
    2 szczypty soli
    1 kostka margaryny
    2 cukry wanilinowe
    Nadzienie budyniowe:
    3 1/2 szklanki mleka
    4 łyżki cukru
    2 budynie waniliowe
    50 g margaryny
    Polewa biała:
    100 g margaryny
    2 łyżki cukru
    3 łyżki wody
    4 łyżki mleka w proszku
    posypka kolorowa
    400 g marmolady
    cukier puder
    do smażenia:
    400 g smalcu
    1 l oleju
Wystaw ocenę:

5 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki mojej babci z marmoladą i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyrobione ciasto 1. Wszystkie wyżej wymienione składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
    Wykonanie ciasta drożdżowego:
    Mąkę przesiać. Drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru i maki zalać 2 szklankami ciepłego mleka i dokładnie jeszcze raz wszystko wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. ( u mnie 15 min. ) Margarynę roztopić i ostudzić. Jajka i żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym do białości. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, ubite jajka, 2 szklanki ciepłego mleka i alkohol, wyrabiać do momentu aż będzie odchodziło od ręki ( jeśli się mocno lepi, podsypywać mąką.) Pod koniec partiami wlewać roztopioną margarynę i wyrabiać ok. pół godziny ( ciasto ma się lekko lepić do rąk ) Obsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( u mnie 2 godziny).
  • ugotowany budyń 2. Przygotowanie nadzienia budyniowego:
    Budyń ugotować na mleku, do gorącego dodać margarynę i wymieszać.
    Wykonanie polewy białej: Margarynę,wodę i cukier rozpuścić, ostudzić i dodać mleko w proszku, wymieszać.
  • Wyrośnięte ciasto 3. Wyrośnięte ciasto
  • formowanie 4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części. Z pierwszej części zrobić wałek i podzielić na 14 części i uformować kulki, układać je na blaszkach wysmarowanych olejem lub wysypanych mąką. Z 3 kawałkami ciasta postąpić tak samo ja z 1 częścią. Pozostawić do wyrośnięcia.
  • uformowane pączki 5. Że by przyspieszyć proces wyrastania, pierwszą blachę wstawiłam do piekarnika nastawionego na 80 s. C na ok. 4 minuty, gdy wyrośnięte pączki usmażyłam, reszta pączków zdążyła urosnąć.
  • smażenie 6. Wrzucać na rozgrzany tłuszcz (przykryć pokrywką) na średnim palniku nastawionym na mały stopień płomienia. Odwrócić za pomocą dużego patyczka do szaszłyków.
  • po usmażeniu 7. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  • pączki nadziane i posypane 8. Budyń przełożyć do szprycy lub worka cukierniczego ze specjalną metalową końcówką i nadziewać pączki ( połowę pączków zrobiłam z budyniem a drugą z marmoladą. Wierzch pączka z budyniem posmarowałam polewą i posypałam posypką a pączki z marmoladą posypałam cukrem pudrem. Smacznego ;)
  • gotowe 9. Smacznego ;)

Porady

Jak mówiła moja babcia: " ciasto drożdżowe nie lubi pośpiechu i lubi jak się je długo wyrabia". Ciasto można zrobić z połowy porcji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować