Pączki nierozłączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże suche mieszamy z mąką, ze świeżych najpierw robimy rozczyn. Jajko należy roztrzepać z mlekiem, cukrem i skórką otartą z cytryny. Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek wlewamy mleko z jajkiem oraz dodajemy kolejno masło i sól. Wyrabiamy ciasto, powinno być miękkie i elastyczne, przykryte ściereczką odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (na około 1, 5 godziny). Między czasie przygotowujemy tortownicę o średnicy 25 cm wykładając spód i boki papierem do pieczenia. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 50 gramowe części. Z każdego kawałka robimy kulkę, którą rozpłaszczamy w dłoni, na środek nakładamy łyżeczkę powideł i sklejamy. Układamy blisko siebie w tortownicy (powinny się stykać). Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Przed samym pieczeniem smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 25 - 27 minut. Studzimy na kratce, podajemy oprószone cukrem pudrem
Komentarze