Idealne na Tłusty Czwartek dla wszystkich, którzy dbają o linię, a także dla zabieganych, którzy wolą jednak swoje wyroby, przy najmniejszym wkładzie czasowym :)
Pączki niskotłuszczowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku, dodając łyżeczkę cukru.
2.Do miski wsypujemy mąkę, resztę cukru, dodajemy rozczyn i szybko wyrabiamy ciasto na gładką masę. Na koniec mieszamy ciasto z roztopionym masłem. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 min (przykrywamy miskę ściereczką lub folią spożywczą)
3.Gdy ciasto wyrośnie, mieszamy je raz jeszcze. Odstawiamy na 5min, po czym odrywamy kawałki wielkości piłeczki ping-pongowej. Rozpłaszczamy je, kładziemy na środek łyżkę nadzienia i formujemy kulkę, tak by nadzienie nie wypłynęło.
4.Pączki układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Pozwalamy im jeszcze wyrosnąć ok.15 min, po czym pieczemy w rozgrzanym do 180st.C piekarniku przez ok. 30 min, na złoty kolor.
Porady
Pączki przed pieczeniem można posmarować roztopionym masłem.
Komentarze