Są szybkie w przygotowaniu i smakują również następnego dnia.
Składniki:
30 dag białego sera
30 dag mąki
½ szklanki mleka
4 całe jajka
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru pudru ( do smaku)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli, tłuszcz do smażenia
alternatywnie rodzynki, wiórki kokosowe (wedle uznania)
1.Ser zmielić lub dobrze rozetrzeć. Wszystkie składniki razem wymieszać łyżką w misce. Na rozgrzany tłuszcz nakładać łyżką niewielkie porcje ciasta. Smażyć ok. 5-8 minut, aby pączki nie były w środku surowe (na wolnym ogniu). Po upieczeniu wyłożyć na papier, żeby tłuszcz odciekł. Posypać cukrem pudrem
Porady
W związku z tym, że te pączki nie są niczym nadziewane dodaję do ciasta sporą garść rodzynek i 2-3 łyżki wiórków kokosowych.
Komentarze