Pączki pomarańczowe z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzewamy. Z 1/4 szkl. ciepłego mleka, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i drożdży robimy zaczyn. Żółtka ucieramy z masłem, cukrem i olejem. Do reszty mąki wlewamy ubite żółtka oraz zaczyn, dodajemy sól, podlewamy ciepłym mlekiem, wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy skórkę, aromat i alkohol. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki ciasta, kładziemy łyżeczkę nadzienia, zwijamy tworząc kulkę. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż pączki wyrosną. Następnie smażymy na smalcu z obu stron. Po wystudzeniu smarujemy lukrem i ozdabiamy kandyzowaną skórką.
Komentarze