Jest to niemal identyczne ciasto jakiego używa się do robienie ptysi czy karpatki, z tą różnicą, że ciasta nie pieczemy tylko smażymy, a zamiast wody używamy mleka.
30 min
Składniki:
1 szklanka mąki
200 ml mleka
100 g masła
4 jajka
olej rzepakowy do smażenia
DO WYKONANIA LUKRU:
cukier puder
odrobina mleka
odrobina masła
Pączki ptysiowe (z ciasta parzonego) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku z grubym dnem umieścić masło i mleko. Zagotować. Garnek zdjąć z ognia, wsypać mąkę i energicznie zamieszać. Ponownie postawić na ogniu, zmniejszyć gaz i gotować 2-3 minuty, aż ciasto zrobi się błyszczące i będzie ładnie odchodzić od ścianek garnka.
2.Ciasto odstawić na bok i wystudzić.
3.Do wystudzonego ciasta kolejno dodawać po jednym jajku i miksować do otrzymania jednolitej, gładkiej masy.
4.Masa otrzymana po dodaniu jajek.
5.Tak przygotowane ciasto umieścić w worku cukierniczym. Na papier do pieczenia wyciskać ciastka w kształcie gniazdek. Każde ciastko wraz z papierem odciąć (będziemy je wkładać razem z papierem do gorącego tłuszczu).
6.W głębszym naczyniu rozgrzać olej. Ciastko wraz z papierem przenieść i ostrożnie włożyć je do garnka papierem do góry. Po chwili smażenia papier łatwo odklei się od ciastka (oczywiście należy go wtedy wyjąć). Pączki smażyć z obu stron na złoty kolor. Gorące układać na ręcznikach kuchennych, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
7.Jeszcze ciepłe polukrować.
Porady
Przepis znalazłam na stronie internetowej: zjemto.blox.pl
:-)
Komentarze