PĄCZKI PTYSIOWE (z ciasta parzonego)

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jest to niemal identyczne ciasto jakiego używa się do robienie ptysi czy karpatki, z tą różnicą, że ciasta nie pieczemy tylko smażymy, a zamiast wody używamy mleka.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
    200 ml mleka
    100 g masła
    4 jajka
    olej rzepakowy do smażenia

    DO WYKONANIA LUKRU:
    cukier puder
    odrobina mleka
    odrobina masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączki ptysiowe (z ciasta parzonego) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1q3hgnb 1. W rondelku z grubym dnem umieścić masło i mleko. Zagotować. Garnek zdjąć z ognia, wsypać mąkę i energicznie zamieszać. Ponownie postawić na ogniu, zmniejszyć gaz i gotować 2-3 minuty, aż ciasto zrobi się błyszczące i będzie ładnie odchodzić od ścianek garnka.
  • image-1gthww8 2. Ciasto odstawić na bok i wystudzić.
  • image-05ag1li 3. Do wystudzonego ciasta kolejno dodawać po jednym jajku i miksować do otrzymania jednolitej, gładkiej masy.
  • image-0k5piaf 4. Masa otrzymana po dodaniu jajek.
  • image-0d9bmlr 5. Tak przygotowane ciasto umieścić w worku cukierniczym. Na papier do pieczenia wyciskać ciastka w kształcie gniazdek. Każde ciastko wraz z papierem odciąć (będziemy je wkładać razem z papierem do gorącego tłuszczu).
  • image-154xqfm 6. W głębszym naczyniu rozgrzać olej. Ciastko wraz z papierem przenieść i ostrożnie włożyć je do garnka papierem do góry. Po chwili smażenia papier łatwo odklei się od ciastka (oczywiście należy go wtedy wyjąć). Pączki smażyć z obu stron na złoty kolor. Gorące układać na ręcznikach kuchennych, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  • image-0vb0tpc 7. Jeszcze ciepłe polukrować.

Porady

Przepis znalazłam na stronie internetowej: zjemto.blox.pl :-)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować