Pączki warkocze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ze szklanki letniego mleka pokruszonych drożdży, łyżeczki mąki i cukru zrobić zaczyn drożdżowy. Do miski przesiać mąkę, dodać żółtka utarte z cukrem, spirytus ,esencję waniliową i podrośnięty zaczyn.Zagnieść ciasto dodać roztopione letnie masło i wyrabiać zagniatając aż ciasto będzie miało jednolitą i gładką konsystencję.Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Odrywając po kawałku uformować rulony o grubości około 1 cm i długości około 20 cm.Z rulonów zrobić warkocz.Ułożyć na stolnicy posypanej mąką do ponownego podrośnięcia . Smażyć w gorącym oleju z dwóch stron.Usmażone pączki wyjąć i przełożyć do odsączenia na ręcznik papierowy.Jeszcze ciepłe warkocze polukrować.
Lukier ;do soku dodajemy tyle cukru pudru, aż uzyskamy lejący lukier.
Komentarze