Pączki tradycyjne z marmoladą

0 (0 ocen)

Nie ma to jak domowy, pyszny pączek z marmoladą.

Składniki:

  • ciasto:
    60 dag mąki tortowej
    1/2 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    1 opakowanie suszonych drożdży
    2 jajka
    1 szklanka mleka
    2 łyżki spirytusu
    8 dag masła
    dodatkowo:
    1 słoiczek marmolady różanej
    1 litr oleju
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pączki tradycyjne z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • paczki tradycyjne z marmoladą 1. Masło stopić i odstawić do przestudzenia. Mleko podgrzać, wymieszać z łyżką cukru, łyżką mąki oraz drożdżami. Mąkę przesiać i wymieszać z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym oraz szczyptą soli, dodać mleko z drożdżami, jajka i spirytus, dokładnie wymieszać ( najlepiej robotem z odpowiednia końcówką). Kiedy wszystkie składniki ciasta dobrze się połączą dodać przestudzony tłuszcz i wyrabiać ciasto kilka minut po zagnieceniu troszkę się klei do dłoni. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia
  • paczki tradycyjne z marmoladą 2. po wyrośnięciu wyłożyć na podsypaną mąką stolnice i przy pomocy dłoni rozciągnąć na placek grubości 1,5 cm i szklanka wyciąć krążki z których uformować pączki.
    Uformowane pączki zostawić pod przykryciem do podrośnięcia.
  • paczki tradycyjne z marmoladą 3. W garnku zagrzać olej do 170-175 st i kolejno smażyć paczki na złoty kolor ( czas zależy od wielkości paczka) ja przed włożeniem do tłuszczu paczki zawsze leciutko spłaszczam.
  • paczki tradycyjne z marmoladą 4. Usmażone pączki wyjąć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
    Marmoladę przełożyć do worka cukierniczego lub szprycy z długą końcówką
    i nadziać nią jeszcze ciepłe paczki po wierzchu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować