Pączki Tradycyjne Krok Po Kroku

4.5 (172 ocen)

Wstyd się przyznać ale dopiero pierwszy raz smażyłam pączki....;) No ale w końcu musi być ten pierwszy raz :)

Składniki:

  • Składniki na około 25-30 pączków:
    1 kg mąki tortowej
    1/2 szkl cukru
    1/2 kostki drożdży - 50 gr
    4 jajka
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 szkl oleju (ja dałam 1/4 szkl wszystko zależy od mąki)
    2 łyżki octu lub spirytusu
    2 szkl mleka
    1 l oleju do smażenia
    esencja waniliowa i pomarańczowa - do smaku jeśli lubimy
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki tradycyjne krok po kroku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0s22lmk 1. Mleko zagrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże ( ma być letnie), dodajemy 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy do ruszenia. Możemy także zastosować inny sposób czyli wsypać make do miski razem z cukrem, podgrzać mleko, w kruszyć do niego drożdże, rozmieszać i wlać do zagłębienia w mące, delikatnie zamieszać i pozostawić do ruszenia.
  • image-0bjo34a 2. Kiedy nasz zaczyn będzie gotowy możemy zacząć wyrabiać ciasto. dodajemy jajka, zapachy, ocet bądź spirytus i olej. Olej dolewamy systematycznie podczas wyrabiania. Jeśli ciasto jest bardzo luźne możemy dać mniej oleju i podsypać je jeszcze mąką, jeśli natomiast jest zbyt suche wlewamy cały przeznaczony olej (1/2 szkl) i możemy jeszcze dolać trochę mleka. Ciasto będzie się kleiło do ręki ale tak ma być. Odstawiamy je do napuszenia, obsypując górę mąką. U mnie trwało to prawie 1 h.
  • image-1m2eots 3. Po tym czasie, zagniatamy delikatnie ciasto aby się odpowietrzyło. Dzielimy sobie je na pół i pierwszą część wykładamy na obmączony blat stolnicy i staramy się je delikatnie rozwałkować na około 1 - 1,5 cm. Pierwszy sposób to wykrawanie kółek kieliszkiem, nakładanie na środek marmolady i zalepianie w kulkę, która potem delikatnie spłaszczamy. ( niestety zdjęcia z zalepiania kulek, gdzieś wsiąkły ;)
  • image-04881uh 4. Drugi sposób, użyłam na druga cześć ciasta. Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt na grubość 0,5 - 1 cm. Na dolnej jego części co kawałek kładziemy łyżeczką marmoladę i przykrywamy drugą częścią ciasta.
  • image-1c70ltw 5. Kieliszkiem bądź kubkiem wykrawamy pączki. Jeśli jakiś brzeg się nam nie zaklei, możemy go ręcznie delikatnie zakleić.
  • image-0l41kcf 6. Tak postępujemy do wykończenia ciasta, następnie pączki odstawiamy do podrośnięcia.
    Ja robię tak że gdy przygotowuje ostatnia partię to już rozgrzewam olej gdyż pączki które były robione(wykrawane) pierwsze już są gotowe do smażenia.
  • 7. Tłuszcz sprawdzam czy jest gotowy w taki sposób, że odrywam kawałek ciasta pączkowego i wrzucam go do garnka z olejem, kiedy natychmiast wypłynie i zrumieni się w ciągu 1 min to znak że olej jest gotowy !
    Jeśli olej za mocno się rozgrzeje wrzucamy do niego kawałki obranych ziemniaczków - wtedy temp. się obniży.
  • image-0imcuoc 8. Smażę pączki przekręcając je tylko jeden raz, po wyjęciu odsączam na papierze.
    Podaje posypane cukrem pudrem bądź polukrowane. Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować