Pączki z wisienką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pyszne puszyste z zieloną wisienką w środku o delikatnym kokosowym posmaku, w okresie karnawału niezastąpione..:)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1/2 kg pszennej mąki typ 550
    2 czubate łyżki mąki kokosowej
    1/2 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    250 ml mleka
    1 łyżka masła
    3 żółtka
    50 ml wódki
    4 dag drożdży świeżych
    sól-szczypta
    słoiczek zielonych wiśni z ogonkiem
    cukier puder do oprószenia
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki z wisienką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Mleko podgrzewamy z łyżką cukru, dodajemy rozdrobnione drożdże oprószamy łyżką mąki i odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce.
    W misce mieszamy mąkę łącznie z kokosową , cukrem i szczyptą soli dodajemy żółtka, wlewamy wyrośnięty zaczyn i powoli wyrabiamy ciasto,następnie dodajemy miękkie masło-ja rozpuszczam wcześniej w mikrofali, wlewamy wódkę i dobrze ciasto zagniatamy tak aby odchodziło od ręki,przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.


  • ulepione przed wyrośnięciem 2. Wisienki odsączamy na ręczniku papierowym tak aby nie uszkodzić ogonków.

    Gdy ciasto podwoi objętość odrywać porcje i formować kulki delikatnie spłaszczyć w środek włożyć po jednej wisience tak aby ogonek był na zewnątrz zostawić do ponownego wyrośnięcia.Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron -ja smażyłam we frytkownicy ustawionej na 170*c -olej nie może być mocno rozgrzany bo pączki będą się palić a w środku pozostaną surowe.
    Osączyć z tłuszczu na papierowym.Zimne przed podaniem oprószyć pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka kokosowa Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować